• Meny
  • Meny

Mat og drikke i Portugal

I likhet med sitt naboland Spania har Portugal en rekke godbiter å by på når det gjelder tradisjonell mat og drikke. Det sosiale aspektet rundt måltidet er noe portugiserne setter høyt, noe man ser gjennom de faste feiringene de har gjennom året med stort fokus mot maten. For eksempel finner man festivaler for supper, tørket frukt, fisk og flere andre tilstelninger som strekker seg over flere dager.

Portugiserne har stor tradisjon for spesielt fiskeretter, men også svinekjøtt, kylling, ris og ulike typer grønnsaker. Av ulike fiskeretter så er bacalao en av de mest kjente. I tillegg finner du innslag av alt fra piggvar til sverdfisk rundt om på landets spisesteder.

Etter at krydder ble innført som en av importvarene på 1400-tallet, har koriander, ingefær, safran, paprika og små chili med navn piri-piri satt preg på den portugisiske maten. Prøv gjerne de små kaféene og restaurantene litt utenfor turistområdene som tilbyr «Dagens». Dette er ofte en tre-retters meny med tilhørende vin og kaffe for så lite som 50 kroner.

Vin og øl

Dersom du er i Portugal så er du selvfølgelig nødt til å teste hetvinen «Portvin». Portvin lages også andre steder i verden, men det er kun portvin som produseres i Portugal som kan bruke navnet «Portvin». Også innen rødvin har Portugal begynt å bemerke seg internasjonalt.

Innen øl så er de to mest populære merkene «Sagres» og «Superbock». Både Sagres og Superbock har flere ulike øltyper, både mørke og lyse, men også alkoholfrie varianter. Merk at disse portugisiske ølmerkene er mye rimeligere enn importerte ølmerker som Heineken, Carlsberg og lignende.

Om du vil ha en kraftig avslutning på måltidet så kan du bestille deg en Aguardente. Du blir da servert en portugisisk brandy som baseres på tørket frukt som fiken og druer. Om du er lysten på portugisisk likør kan du prøve et glass med Ginja som er portugisisk kirsebærlikør.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *