• Meny
  • Meny

Porto i Portugal

Nord i Portugal finner du den idylliske byen Porto (Oporto på engelsk). Byen er den nest største i Portugal med sine nærmere 250.000 innbyggere, 1.8 millioner hvis du regner med hele distriktet Porto.

Internasjonalt er Porto svært kjent for sin portvinsproduksjon som foregår oppover Douro-dalen. Denne vakre dalen starter ved munningen til Atlanterhavet og strekker seg langt inn i Spania. Videre er Porto kjent for sitt fotballag F.C Porto, katedraler og et historisk senter som er fredet av Verdensarven UNESCO.

Geografi

Ved Atlanterhavskysten og Portos vestside har du perlen Foz do Douro som består av sandstrender, palmer og noen svært eksklusive restauranter. Sentrum konsentrerer seg rundt områdene Santo Ildefonso, Vitória Bonfim og São Nicolau.

Tvers ovenfor byområdet til Porto ligger byen Vila Nova de Gaia. Byene skilles av Douro-elven og knyttes sammen via flere broer. Det østre området av Porto lyder navnet Campanhã og huser hjemmebanen til F.C Porto – Estádio do Dragão. Fotballbanen brukes også som konsertarena når store internasjonale artister besøker byen. Midt i sentrum ligger Avenida dos Aliados som er en utrolig vakker avenue bestående av elegante bygninger, statuer og Portos rådhus.

Kollektivtrafikk i Porto

For å ferdes innad i Porto så anbefales det at du benytter deg av metrosystemet og buss der t-banen ikke strekker til. T-banen har nylig gjennomgått en vesentlig renovering og kan i dag skilte med å være en av de mer moderne banene i Europa, samt å inneha et meget effektivt billettsystem. For å komme deg fra flyplassen og til Porto sentrum så kan du ta t-banen som går like utenfor flyplassen. Turen tar ca 30 minutter, tar deg rett inn til sentrum og koster rundt 15 kroner. Den øvrige billettprisen for t-banen ligger på 9-10 kroner for reiser innad i sentrum.

Skal du fra sentrum og ut til Foz så kan du ta den historiske Vintage Tram som går langs elvekanten fra Ribeira. Turen tar ca 15-20 minutter.

Mat og drikke i Porto

Portvin er et obligatorisk valg dersom du vil smake på en del av historien som har formet Porto som by. Portvinen er også en av de faktorene som sørger for mye av byens turisme.

Prøv også rødvinene som er produsert i Douro-dalen. Flere av byens restauranter serverer utelukkende portugisiske viner. Dette ikke bare på grunn av nasjonal stolthet, men også grunnet at Portugal generelt kan skilte med et stort sortiment av kvalitetsviner som stadig utmerker seg mer og mer internasjonalt.

Er du glad i øl vil du garantert elske ølet Super Bock som produseres av Unicer bryggeri som holder til like utenfor Porto. Super Bock er Portugals aller mest populære øl og da spesielt i nord der Porto ligger. Super Bocks mestselgende variant er en lys lager med alkoholprosent på 5,2.

På matfronten så serveres det mye Francesinhas som er en av Portos signaturretter. Dette er en sandwich med oksekjøtt, skinke, pølse og egg som dekkes av smeltet ost og serveres med pommes frites og en ølbasert saus. Videre burde du prøve rettene av sardiner, havabbor og blekksprut. Se også andre portugisiske matretter og drikkevarer.

Ta gjerne også en titt på den engelske bildesiden vår Holiday Pictures som inneholder en haug av flotte bilder fra Porto.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *