• Meny
  • Meny

Pensjonere seg i Portugal

Spania har lenge vært favoritten blant norske pensjonister som søker seg til mildere klima, lavere priser og vennlig lokalbefolkning. Like over landegrensene ligger det idylliske landet Portugal som kan skilte med det samme gode været og vel så rimelige levekostnader.

Skattelette for norske pensjonister i Portugal

Etter nye skatteregler som trådte i kraft i 2012 har Portugal blitt et mer gunstig land for pensjonister som vil ha mer igjen for pensjonen sin. Portugal kan tilby hele 10 år med skattefritak for pensjonister som velger å bosette seg i landet. Dette vil si at man som ektepar kan spare over 150.000 kroner i året.

Det er viktig at du kan dokumentere bostedsbekreftelese fra portugisiske skattemyndigheter, også kalt Certificate of Residence. Det holder ikke å kun melde flytting til Folkeregisteret.

Skattelettelsen gjelder for personer som har pensjon fra privat virksomhet, krigspensjon og grunnpensjon fra folketrygden. Du kan dessverre ikke nyte godt av skatteamnestiet dersom du har tjent opp hele din pensjon i det offentlige.

Helsegoder og vær

Pensjonister som trekker til varmere strøk kan ha svært mye igjen for det helsemessig. Det varme og stabile klimaet fører til mindre ledd- og seneplager og økt livsglede. Under en doktorgradsavhandling gjort av Yndis A. Staalesen ble det bevist at behandling i varmere klima varer lenger enn dersom den samme behandlingen ble gjort i Norge. Undersøkelsene ble gjort på en gruppe med revmatiske sykdommer og en gruppe med nevromuskulære sykdommer og postpolio syndrom.

Algarve-regionen sør i Portugal kan friste med omkring 300 solskinnsdager i løpet av et år. Ellers ligger gjennomsnittstemperaturen vinterstid på 10-13 varmegrader og 24-25 om sommeren.

Priser og kostnader

Som pensjonist i Portugal vil du nyte godt av mye lavere priser på både bolig, mat og drikke. Prisene på bolig vil naturlig nok variere veldig utifra beliggenhet. For områdene like ved de populære golfbanene og ved kysten vil du betale mer enn dersom du bosetter deg i innlandet. Generelt er også prisene dyrere ved kysten av Lisboa og i Algarve-regionen sammenlignet med den nordre delen av Portugal.

Matvarer ligger omtrent 60-70 % billigere enn norske priser. Eksempelvis så får du kjøpt melk til fem kroner literen, kyllingfilet til 40 kroner kiloen, sjokolade til fire kroner per 100 gram og kokt skinke til 40 kroner kiloen. Røyk koster deg ca 25 kroner for en tyvepakning. Pingo Doce er Portugals ledende butikkjede med nærmere 300 utsalgssteder.

Du vil nærmest få sjokk når du ser prisene på alkohol i Portugal. Ganske god rødvin finner du til 10-15 kroner flaska, portvin til 35 kr pr flaske, sprit til 50 kr og en sixpack med øl til 30 kroner. Portugal er svært kjent for ølet Super Bock som har høstet flere priser i internasjonale kåringer. Forøvrig har du ikke noe som heter stengetider for alkohol i Portugal. Du kan kjøpe øl, vin og brennevin så lenge butikken er oppe. Enda en bonus er at butikkene har søndagsåpent.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *